Czekolada jest uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat. Jemy ją w postaci tabliczek, ciastek, batonów czy lodów. Czekolada oprócz tego, że jest pyszna, ma również pozytywny wpływ na zdrowie. Substancje zawarte w czekoladzie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu, dostarczają nam także niezbędnego do życia magnezu i żelaza.
12 kwietnia obchodzony jest w Polsce Dzień Czekolady. Nie zapomniała o tym również klasa III b.
Tego dnia, każdy z uczniów miał możliwość degustacji aż 15 różnych gatunków słodkiego smakołyku. Próbowaliśmy m.in. czekolad o smaku malinowym, kokosowym, karmelowym, oreo, z dodatkiem orzechów, bakali, soli morskiej, a nawet chili!
Bezapelacyjnym zwycięzcą tego słodkiego quizu okazała się czekolada ze strzelającymi cukierkami.
Pomimo wielu zalet, które niewątpliwe posiada czekolada, musimy pamiętać, że należy jeść ją z umiarem, gdyż nadmierne jej spożycie może prowadzić do nadwagi i próchnicy.
Oprac: O. Jedlińska