
Dzień Zdrowego Śniadania obchodzony jest w całej Europie 8 listopada. To nietypowe święto zostało ustanowione jako odpowiedź na rosnący problem otyłości wśród dzieci i młodzieży oraz zachęcenie do jedzenia śniadania przez dzieci. O tym jak ważną rolą w życiu każdego człowieka jest zbilansowana i zdrowa dieta oraz sycące i bogate w witaminy śniadanie, nie zapomnieli uczniowie zerówki i klasy pierwszej.
Dzieci z zerówki przygotowały pożywny jogurt naturalny z dodatkami. Znajdowały się tam owoce, orzechy, rodzynki, granola i syrop z agawy. Desery pięknie się prezentowały oraz niesamowicie smakowały wszystkim podopiecznym.
W klasie I powstały natomiast przepyszne i kolorowe kanapki oraz szaszłyki owocowe, stanowiące nie lada gratkę dla wszystkich smakoszy. Po skończonym śniadaniu dzieci nabrały dużo energii i mocy, aby sprostać szkolnym obowiązkom. Była to niezapomniana przygoda edukacyjna na temat zdrowego odżywiania. Mamy nadzieję, że przyzwyczajenia z okresu dzieciństwa będą miały duży wpływ na model żywienia w wieku dojrzałym.
Obydwie klasy podczas swojej pracy korzystały ze sprzętów, zakupionych w ramach projektu #Laboratoria Przyszłości.
Oprac: B. Nowicka, O. Jedlińska



















