Dzień Zdrowego Śniadania obchodzony jest w całej Europie 8 listopada. To nietypowe święto zostało ustanowione jako odpowiedź na rosnący problem otyłości wśród dzieci młodzieży oraz zniechęcenie do jedzenia śniadania przez dzieci. O tym jak ważną rolą w życiu każdego człowieka jest zbilansowana i zdrowa dieta oraz sycące i bogate w witaminy śniadanie, nie zapomnieli uczniowie klas trzecich.
Dzieci z IIIa samodzielnie komponowały i wykonywały sałatki pełne owoców, warzyw i orzechów. Uczniowie wyciskali również sok ze świeżych jabłek, pomarańczy, grejpfrutów i marchewek.
W klasie IIIb powstały natomiast przepyszne i kolorowe szaszłyki owocowe, stanowiące nie lada gratkę dla wszystkich smakoszy.
Po skończonym śniadaniu dzieci nabrały dużo energii i mocy, aby sprostać szkolnym obowiązkom. Była to niezapomniana przygoda edukacyjna na temat zdrowego odżywiania.
Obydwie klasy podczas swojej pracy korzystały ze sprzętów, zakupionych w ramach projektu Laboratoria Przyszłości.
Oprac: O. Jedlińska i J. Raouafi