Grupa sześciolatków bierze udział w projekcie „Zdrowo jem, więcej wiem”. Jest to projekt realizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Patronat honorowy nad konkursem objęła małżonka Prezydenta RP Agata Kornhauser- Duda. Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.
Wychowankowie na lekcji "Stawiam na śniadanie", poznali rolę śniadania - podstawowego posiłku dnia oraz zależności między właściwym odżywianiem, a osiąganiem sukcesów w szkole. Zajęcia rozpoczęto od zabawy edukacyjnej Ja, samochód i…, w której uczniowie podzieleni na 4 grupy – samochody, samoloty, rowery, komputery wspólnie ustalali, co jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania i pracy danego urządzenia. W swoich wypowiedziach dzieci zwracały uwagę na potrzebę odpowiedniego rodzaju paliwa wlanego do silnika, właściwej ilości powietrza w oponach, zasilanie prądem, bateriami, siłą mięśni nóg. Kolejnym etapem zajęć było uświadomienie dzieciom jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie i od tego, co na nie zjemy zależeć będzie przede wszystkim praca naszego mózgu. Dobre „paliwo” gwarantuje zdrowie i moc. Uczniowie zapoznali się z prezentacją multimedialną „Prawidłowe żywienie uczniów", po której nastąpiła żywa rozmowa na temat wartości zdrowotnych poszczególnych produktów pokarmowych. Następnie dzieci prezentowały swoje drugie śniadanie. Porównywały zgodność swojego sposobu żywienia z prawidłowym odżywianiem. W większości przypadków dochodziły do wniosku, że w ich diecie pojawiają się zdrowe i urozmaicone produkty. Bardzo budujące jest to, że wiele osób ma prawidłowo zbilansowaną dietę.
Na koniec zajęć zlecono wykonanie pracy domowej- przedstawienie w formie plastycznej propozycji zdrowego pierwszego i drugiego śniadania oraz ulepienie produktów z plasteliny i umieszczenie ich na talerzykach papierowych. Utrwaleniem zdobytych wiadomości była zabawa dydaktyczna „Wybieram, to co jest zdrowe”. Zajęcia przeprowadzone w ramach projektu edukacyjnego dostarczyły wychowankom wiele emocji i poszerzyły ich wiedzę na temat zdrowego odżywiania.
Opracowała: Beata Nowicka