
Uczniowie klasy drugiej już po raz drugi przystąpili do projektu edukacyjnego, który jest organizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska.
Celem programu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.
W ramach programu edukacyjnego oraz Dnia Zdrowego Śniadania uczniowie przynieśli na zajęcia szkolne różne produkty takie jak: pieczywo, masło, wędlina, sery, jaja, warzywa, jogurty, mleko oraz owoce miękkie ( maliny, truskawki, czy borówki ).Wykonali pyszne i pożywne kanapki oraz jogurtowo - owocowe smoothie. Po omówieniu zasad BHP i umyciu rąk – przystąpili do pracy i przygotowali pyszne, kolorowe kanapki oraz napój owocowo- mleczny ( smoothie). Uczniowie wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje siłę do nauki i lepszą koncentrację podczas zajęć oraz energię do zabawy. Po konsumpcji kanapek oraz smoothie stwierdzili, że śniadanie to najlepszy start na każdy nowy dzień. W ramach realizacji zadań wynikających z projektu ,,Zdrowo jem, więcej wiem” wykonali swój rysunek na temat,, Moje pierwsze , zdrowe śniadanie” oraz prowadzili karty pracy na temat ,, Moje nawyki żywieniowe w ciągu dnia”. Uczniowie przez trzy dni zapisywali na swoich kartach pracy jakie produkty jedzą podczas I śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorka oraz kolacji. Powyższe działania wśród uczniów wpłynęły na wzrost poziomu wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania.
Elżbieta Jastrzębska





































