Warzywa i owoce zawierają bardzo dużo wody, a przy tym są źródłem składników mineralnych, które pomogą odpowiednio nawodnić organizm. Pijąc koktajle, łatwiej dostarczymy sobie niezbędnej dla zdrowia zalecanej porcji warzyw. Przyspieszymy także proces oczyszczania organizmu z toksyn. Koktajle owocowo-warzywne to cenne źródło witamin i składników mineralnych podanych w bardzo atrakcyjnej formie. Do ich przygotowania potrzeba jedynie blendera, odrobiny kreatywności i kilku minut. Duża dawka surowych warzyw i owoców poprawia witalność i dodaje energii. Polepsza także kondycję skóry i paznokci – to wszystko za sprawą witamin. Pamiętajmy, że najwięcej witamin zawierają koktajle bezpośrednio po przygotowaniu. W kontakcie ze światłem, ciepłem i powietrzem te cenne składniki ulegają rozpadowi. Najlepiej przygotowywać porcje napoju bezpośrednio do wypicia.
Dnia 09 marca 2023r. uczniowie klasy pierwszej pod opieką Elżbiety Jastrzębskiej przygotowali pyszne, pełne witamin koktajle owocowo- warzywne. Do sporządzenia koktajli użyli blendera i przygotowanych owoców i warzyw. W przygotowanych zestawach owocowo- warzywnych dominowały banany i owoce kiwi, jak również truskawki, jabłka, borówki, awokado, cytryna, marchewka, natka pietruszki, czy pomidory. Po wypiciu koktajli uczniowie z dużą dawką energii przystąpili do dalszych zajęć lekcyjnych.
Podczas zajęć wykorzystano sprzęt zakupiony w ramach Programu #Laboratoria Przyszłości
Elżbieta Jastrzębska