W poniedziałek 12 lutego 2024 roku uczniowie klasy „0” uczestniczyli w kulinarnych warsztatach robienia gofrów. Choć tradycja jedzenia gofrów wywodzi się z Belgii, to znane i uwielbiane są już na całym świecie. Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku, suche lub z ulubionymi dodatkami, zjadane ze smakiem przez dzieci i dorosłych. Dzisiejszy dzień był dobrą sposobnością, by przypomnieć sobie czas lata i wakacyjnych smaków. Podczas zajęć dzieci dowiedziały się wielu ciekawostek na temat gofrów. Poznały zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego oraz utrwaliły przestrzeganie zasad higieny podczas posiłków oraz nawyków kulturalnego zachowania się przy stole. Dzieci z wielkim zapałem odmierzały składniki i wsypywały je do miski. Wychowawczyni przygotowane ciasto wlewała do gofrownicy. Przyjemna woń wypieków zrekompensowała wychowankom długi czas oczekiwania na upieczone przysmaki. Dużo radości dostarczyło uczniom samodzielne przyozdabianie gofrów według własnych pomysłów oraz ich degustacja. Gofry wyszły wyśmienite! Zajęcia kulinarne bardzo podobały się wychowankom.